Натурални подсладители без калории

Това не са въглехидрати и съдържат малко или никакви калории. Само през последните години интересът е нараснал в тях като по-добра алтернатива на изкуствените подсладители. Те имат нулев гликемичен индекс и са безвредни за зъбите. Като изкуствени подсладители те могат да имат послевкус.

Това са:
Стевия, Луо Хан Гоо (Плод на монах), Глициризин и Миракулин.

Стевия.  Стевия има леко горчив послевкус, въпреки че някои форми на екстракта имат по-добър вкус в това отношение. Най-естествената форма са изсушените листа и те могат да се използват при готвене и др. Тя е нулева калория и нула гликемия и изглежда много безопасна. Освен това има ефект на регулиране на нивата на кръвната захар. Той е наскоро одобрен в САЩ и ЕС и сега се продава във всички супермаркети. По-новите и по-добри форми се разработват с по-малко послевкус, въпреки че човек може да постави под въпрос колко естествени са те.

Плод на монах.  Плодът монах, известен още като Луо Хан Гуо идва от Китай, където плодът се използва от стотици години. Сладостта идва от вещество, наречено могрозид в плътта на плодовете. Подобно на Стевия, това е нулев калориен естествен подсладител с гликемичен индекс нула. Освен това има вкус по-добър от Stevia и е одобрен от FDA за обща употреба. Скоро ще се предлага в супермаркетите, тъй като Тейт енд Лайл имат големи планове за това.

Глициризинът.  Глициризин е естествен подсладител, който се извлича от корен на женско биле. Той е нула калории и има гликемичен индекс нула. Тъй като има силен аромат на женско биле, той се използва най-вече в бонбони и лекарства, а не като подсладител сам по себе си. Има лечебни качества и се използва при лечението на язви и като отхрачващо средство при кашлични смеси. Трябва да се внимава да се избягва прекомерната консумация, тъй като може да увеличи хипертонията, ако се приеме в излишък.

Miraculin.  Miraculin идва от т. Нар. „Чудо плод“ от Западна Африка. Той променя вкусовите рецептори за определен период от време, като прави киселите храни със ладък вкус. Използва се с известен успех за облекчаване на страничен ефект от лекарства за химиотерапия, което прави вкуса на храната метален. Иначе това е новост при подсладителите в този момент.

Потенциалът за търговски успех с естествени подсладители е много реален и търсенето на здравословни заместители на захарта може да бъде огромно. Въпреки това все още съществуват определени проблеми.